İş Göremezlik Ödeneği Nedir, Nasıl Ve Nereden Alınır?

Çalışma hayatında, çalışanlar çeşitli nedenlere bağlı olarak çalışmalarına ara vermek zorunda kalabiliyorlar. Çalışanlar çalışmadıkları süre boyunca iş göremezlik raporu alarak iş göremezlik ödeneği alabiliyorlar. Bu ödenek halk arasında hastalık, rapor veya istirahat parası olarak adlandırılıyor. İş göremezlik ödeneği ne kadar, nasıl hesaplanır, nereden ve nasıl alınır detaylarıyla birlikte bulabilirsiniz.

 

 İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

Çalışma hayatında iş göremezlik ve geçici iş göremezlik ödeneği ne demek? en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. İş hayatında çalışanların hastalık, meslek hastalığı, iş kazası, doğum gibi durumlarda işlerine ara vermek zorunda kalabiliyorlar. Çalışmadıkları süre zarfında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş sisteme iş göremezlik ödeneği denir.

 

İş göremezlik ödeneği SGK tarafından yapılır. Bazı durumlarda işveren ile SGK arasında mahsuplaşma protokolü düzenlenmektedir. Bu durumda, çalışanın maaşı işveren tarafından tamamı olarak ödeniyor. Aynı zamanda da SGK’ ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık gelen SGK’nın ödeyeceği “geçici iş göremezlik ücreti” mahsup ediliyor. Konuyla ilgili detaylı bilgileri www.cavitbulut.com sitesinden öğrenebilir, iş göremezlik ve geçici iş göremezlik ödeneği ne demek? hakkında aklınıza takılan sorular için iletişime geçebilirsiniz.

 

 İş Göremezlik Ödeneği Hangi Durumlarda Alınır?

Belirli bir süre çalışamayacak durumda olan çalışanlar iş göremezlik ödeneğinden nasıl faydalanılır? şartları nelerdir? araştırması içine giriyorlar. Bu ödenek her durum için ödenmiyor. Belirli şartları bulunuyor. Öncelikli olarak hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında bu ödenekten yararlanabiliyorsunuz.

Meslek Hastalığı; Sigortalı olarak çalışan kişi, yaptığı işin niteliği ve işyeri fiziki şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıktır. Çalışanda ortaya çıkan bir hastalığın meslek hastalığı sayılabilmesi için işyerindeki zararlı etken ile hastalık karşılaştırması yapılır. Meslek hastalığı çok uzun yıllar sonrasında kendini gösterdiğinden, iş yeri kayıtlarının düzenli tutulması önemlidir.

İş Kazası; Sigortalı çalışan çalıştığı veya görevlendirildiği bir ortamda kaza geçirip, işini yapamaz hale gelirse iş kazası kapsamına girmektedir.

Hastalık; Sigortalı çalışanın meslek hastalığı ve iş kazası haricinde geçirdiği sağlık problemleridir. Bu durumun sağlık raporuyla belgelendirilmesi önemlidir.

Analık; Sigortalı olarak çalışan kadınların doğum yapma hallerini kapsamaktadır.

 

Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeniz için;

– Sağlık raporunda yazan istirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

– İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminizin yatmış, (iş kazaları bu şarta dahil değildir)

– Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından sağlık raporu almış olmanız gerekiyor.

 

 İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

İş göremez hale gelen sigortalı çalışan, iş göremezlik ödeneğinden nasıl faydalanılır? şartları nelerdir? araştırmasıyla birlikte bu ödeneğin nasıl alınacağı sorgusunu da yapıyorlar. İş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek için iş göremez halinizi sağlık raporuyla belgelendirmeniz gerekiyor.

İş göremezlik ödeneği başvuruları elektronik ortamda yapılmaktadır. Çalışan, aldığı raporu en geç 5 gün içinde işverene teslim etmelidir. İşveren de aynı gün e-ödenek/e-rapor programından girişini yapması gerekiyor. . Başvurunuzu ve ödeme takibini https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linkinden takip edebilirsiniz.

 

 Geçici İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

İş göremezlik ödeneğine başvuran sigortalılar, ne kadar alacakları ve rapor parası nasıl hesaplanır? merakı içindedirler. İş göremezlik ödemesi için SGK;

-Yatan hastalar için günlük primin yarısı,

-Ayakta tedavi gören hastalar için günlük primin 3/2’si bir ödeme planı oluşturmuştur.

 

İş göremez raporu alan sigortalı çalışanın 1 gün adına ne kadar ödenek alacağının belirlenmesinde;

– Rapordan önceki son 3 aylık brüt gelirinin toplamı, (son üç ayda prim ödemesi yoksa daha geri tarihlere gidilir.)

-Son 3 aylık prim gün sayısının toplamı (90 günlük)

-Raporlu olunan gün sayısı hesaplanıyor.

 

Örnek olarak, sigortalı çalışanın brüt 9 bin TL maaşı, 3 aylık toplam prim gün sayısı da 90 gün olsun. 8 bin x 3= 27 bin TL üç aylık toplam brüt maaşı olmaktadır. Bu brüt maaş 90 güne bölündüğünde günlük 300 TL brüt gelir ortaya çıkmaktadır.

 

İş göremez durumda olan çalışan yatarak tedavi gördüğünde 300/2=150 TL; ayakta tedavi gördüğünde 300/3=100*2 = 200 TL günlük ödenek alacaktır.

 

İş göremezlik ödeneğinin hesaplanması bazı kişilerin kafasını karıştırabilir, detaylı şekilde rapor parası nasıl hesaplanır? ve iş göremezlik parası ne kadar yatar? öğrenmek için e-devlete girip, Sağlık Bakanlığı sayfasına geçiş yapabilirsiniz. Buradan “İstirahat Raporları Sorgulama” bölümünden sisteme kayıtlı iş göremezlik ödeme bilgilerinizi kontrol ederek, daha sağlıklı bir hesaplama yapabilirsiniz.

 

 İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar Yatar?

İş göremezlik ödeneğine başvuran kişiler öncelikle iş göremezlik parası ne kadar yatar? ile iş göremezlik ödemesi ne zaman yatar? merakı içinde oluyorlar. Her çalışanın prim tutarı farklı olduğu için bu konuda net bir rakam bulunmamaktadır. Tarafınıza ödenecek net tutarı öğrenmek için e-devlet>Sağlık Bakanlığı >İstirahat Raporları Sorgulama sayfasına giriş yapabilirsiniz.

 

Çalışanlar ödeneğin ne kadar yatması kadar iş göremezlik ödemesi ne zaman yatar? sorgusunu da yapıyorlar. SGK, incelemeleri ve hesaplamaları yaptıktan sonra 15 gün içinde PTT veya anlaşmalı bankaya parayı yatırmaktadır. ALO 170 veya e-devlet üzerinden giriş yaparak banka hesap numaranızı verebilir, Ödeneğin bu hesaba yatmasını sağlayabilirsiniz.

 

 İş Göremezlik ve Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nereden Alınır?

İş göremezlik ödeneğine başvuran kişiler iş göremezlik ve geçici iş göremezlik ödeneği nereden alınır? araştırmasını sıklıkla yapıyor. SGK, iş göremezlik ve geçici iş göremezlik ödeneği nereden alınır? hakkında resmi sitesinde açıkça belirtiyor. Ödeneğinizi PTT şubelerinden veya anlaşmalı bankanın herhangi bir şubesinden çekebilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir